Informacije

Divlje životinje u Italiji: Smeđi medvjed Ursus arctos

Divlje životinje u Italiji: Smeđi medvjed Ursus arctos



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sistematska klasifikacija i distribucija

Klasa: Sisari
Narudžba: Mesožderke
Porodica: Ursids
Vrsta: Ursus
Vrsta: arctos

Distribucija
Vrsta je rasprostranjena u Austriji i na Pirinejima, u talijanskim Alpama (Trentino), Abruzzu (Marsikani smeđi medvjed - Ursus arctos marsicanus), Jugoslavija, Albanija, Grčka, Mađarska, Skandinavija, Poljska, sjeverna Rusija, Kavkaz, Turska, planine Srednja Azija i sjeverna Indija.

Medvjedi su se fotografirali u parku Adamello Brenta - Trentino

Prepoznatljivi likovi

Duljina glave tijela 150-250 cm, rep 6-19 cm, visina ramena 75-90 cm, težina 50-300 kg. U Italiji je najveći kopneni sisar. Generalno masivnog i teškog oblika, šiljasta njuška, kratkih i zaobljenih ušiju. Relativno kratki udovi, plantigradna stopala s dugim vidljivim noktima. Više ili manje svijetlosmeđi kaput s pojedinačnim varijacijama.

Biologija

Prirodno stanište smeđeg medvjeda su šumovite i stjenovite planine, koje čovjek malo posjećuje; preferira područja u kojima ima obilnih vodenih putova. Ima uglavnom noćne navike iako se kreće i tokom dana; trči, pliva, dobro se penje po drveću. Većinu zime provodi u skloništima smještenim u velikim kamenitim šupljinama. Period parenja traje od aprila do avgusta, gestacija traje 7-8 meseci; nakon ovog razdoblja u jazbini se rađaju 3-4 štenad; Imaju zatvorene oči u trajanju od mjesec dana, dojene 3-4 godine, a samostalan su u dobi od jedne i pol / dvije godine. Trofično ogledalo medvjeda varira od voća, gomolja i lukovica do ličinki pčela, meda, riba, vodozemaca, gmizavaca, sisara; može napasti kućne ljubimce.

Projekt Ursus Live: Medvjed pušten u parku Adamello Brenta (foto www.parcoadamellobrenta.tn.it)

Marsican Brown Bear (Ursus arctos marsicanus Altobello)

Vrsta, nekoć rasprostranjena na cijelom području istočno od Apenina od Marša do Pulije, trenutno je ograničena na mali dio središnjih Apenina (50-80 primjeraka).
U prosjeku muški primjerci teže između 95 i 150 kg i dostižu visinu od 1,8-1,9 metara u uspravnom položaju, a ženke su obično 25% manje i po veličini i u težini. U odnosu na druge podvrste smeđeg medvjeda (Ursus arctos arctos) ima relativno manje dimenzije.
Ima prilično gipku i zgusnutu građu, iako je vitkiji nego kod drugih većih podvrsta smeđih medvjeda. Glava je velika i zaobljena, sa cilindričnom i prilično spljoštenom njuškom s velikim crnkastim tartufom. Dlaka je jednolična prljavo-smeđa na cijelom tijelu, sa tendencijom tamnjenja na distalnom dijelu udova, koji su veliki i snažni. Oči su male i lješnjaka boje, dok su uši također male i zaobljenog oblika, smještene malo sa strana lubanje. Rep je sveden na neznatni panj manji od 10 cm.


Video: Medo strašljivac (Avgust 2022).